2022 Keyif Raporu: Çizgi Romanlar

2022 Keyif Raporu: Çizgi Romanlar

27 Aralık 2022 0 Yazar: artiz

Listelere çizgi romanlarla devam ediyoruz…

Kazu Kibuishi – Tılsım 8. Cilt: Tılsım serisiyle yolumuz geçen sene kesişse de sondan bir önceki cildini bu sene okuyabildik. Seçimler ve güç cazibesi üzerinden iyilikle kötülüğün mücadelesi. Karakterler, hikâyesi, atmosferi fazlasıyla ilgimizi çekti.

Pedrosa – Ekinokslar: Dört mevsim bir anlatı, çok karakterli bir yapı, nefis çizimler, günlük detayların büyüsü. Ekinokslar pek çok detayıyla kalbimizde yer eden çizgi romanlardan oldu.

Ricardo PigliaYok Kent: Çizgi romanlar aracılığıyla edebiyatçılarla tanışmanın keyfi bir başka oluyor efenim. Piglia’nın Yok Kent’i karanlık ve karmaşık bir distopya. Türler arası bir gezinti sunan hikâyesiyle, stilize çizimleriyle bizi epey sarstı.

Spider Man – Zalim Altılı: Bu harika notaljik hikâye ve eski tarz çizimlerle Örümcek Adam sevgimiz yenilendi. Klasik eserlerin yeniden günümüze ulaştırılmasından oldukça memnunuz.

Lucas Harari – Yazın Son Gülü: Şüphe tohumları ekmekte oldukça başarılı bir eser olan Yazın Son Gülü, sinema ve edebiyatın şık bir birleşimi gibi.

Alan Moore – Batman: Öldüren Şaka: Zalim Altılı ile benzer hisler yaratan bir çizgi roman. Alan Moore sevgimiz epey yüksektir. Onun kaleminden nefis bir Joker köken hikâyesi okumak keyifli bir deneyimdi.

Tom King, Mitch Gerads – Mister Miracle: Bu sene okuduğumuz çizgi romanlar arasında en beğendiklerimizden biri de iki ciltlik Mister Miracle serisi oldu. Alışılmadık bir süper kahraman hikâyesi sunan anlatı, travmalara bakışıyla, mit yaratımıyla, psikolojik derinliğiyle kalbimizi çaldı.

Paola Barbato, Stefano Casini – Sighma: Benzerlerini defalarca okusak da izlesek de çıkış fikrinde hafızasını kaybetmiş bir karakterin bulunduğu eserleri takip etmekten hala keyif alıyoruz. Sighma da bu tarz bir distopik hikâye. Kontrol edilme, izlenme, çipler… Neredeyse tüm unsurlar alışıldık ve fakat yine de ürkütücü.

Ray Fawkes – Tek Ruh: Çok karakterli anlatı yapısını güzel bir kurguyla birleştiren Tek Ruh, farklı karakterlerin ömürlerinden parçaları içermekte. Bu haliyle birden fazla okuma olanağı sunduğunu da ekleyelim. Farklı dönemler, farklı olaylar ve aynı ruh!

Ugo Bienvenu – Tercih Düzeni: Tercih Düzeni de yıl içinde okuduğumuz ve en çok sevdiğimiz çizgi romanlardandı. Özellikle ortak hafızaya, çocuk getirme meselesine bakışı, unutulacak, hatırlanmaya devam edilecek eserlerin seçimi gibi ayrıntılarıyla tekrar tekrar okunur.

J. M. DeMatteis, Glenn Barr – Brooklyn Düşleri: Bizim için bu sene ilk üçümüzde hatta zirvede yer alan çizgi roman. Sürükleyici, kara mizahi bir tonda ilerleyen güçlü bir anlatı. Hikâye anlatıcılığının, yalanların, doğruların nasıl işleyebileceğinin en güzel örneklerinden. Kurmacanın büyüsü kalbimizi sardı efenim.